Piperyna na odchudzanie, czyli pieprzem w tłuszcz!

piperyna

Pieprz czarny we wschodniej medycynie stosowano już wieki temu. W ostatnich latach naukowcy skupili się na zbadaniu wierzchniej warstwy pieprzu, czyli piperynie. Okazało się, że piperyna wykazuje silne właściwości lecznicze i odchudzające.

Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) to jedna z najpopularniejszych przypraw. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą sprzed trzech tysięcy lat. Już w starożytności zauważono, że pieprz dodawany do potraw wspomaga trawienie oraz korzystnie wpływa na zdrowie. Wykorzystywano go również do leczenia m.in. bólów stawowych, malarii, cholery gangreny. Na przestrzeni lat naukowcom udało się wyodrębnić substancję, która odpowiada za właściwości czarnego pieprzu – jest nią piperyna.

Piperyna to alkaloid, pochodna piperydyny. Cechuje się ostro – gorzkim smakiem. Została wyizolowana w 1819 roku, ale jej właściwości lecznicze były znane już dużo wcześniej. W medycynie starożytnej pieprz czarny stanowił remedium na ból gardła, bóle stawów oraz problemy z trawieniem.

 

slimdropicoSlimdropico to krople na odchudzanie stworzone tylko z naturalnych składników. ZOBACZ (klik)

 

Na trawienie i lepsze przyswajanie witamin

Piperyna pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie – poprawia trawienie. Zwiększa wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych: beta karotenu, witaminy B, selenu. Ponadto ułatwia absorpcję koenzymu Q10 oraz zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu.

 

Piperyna na odchudzanie

Piperyna stymuluje termogenezę – proces wytwarzania ciepła, podczas którego nasz organizm spala kalorie. Dodatkowo przyspiesza proces lipolizy, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Może również przyczynić się do spalania tłuszczu w jeszcze inny sposób. Wysokie stężenie piperyny w ziarenkach pieprzu powinny docenić osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów. Naukowcy z uniwersytetu w Seulu udowodnili, że ten cenny składnik przyprawy ingeruje w działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Z badań wynika, że piperyna ma właściwości odchudzające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Likwiduje tkankę tłuszczową oraz wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej – zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Naukowcy zapewniają, że odkrycie to może przyczynić się do zwalczenia problemu otyłości na świecie.

 

 

piperyna piperinoxPIPERINOX nie tylko wspomaga chudnięcie, ale także usprawnia nasz układ trawienny, immunologiczny oraz pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu. Strona producenta (klik)

 

Przeciwwskazania

Piperyna jest bezpieczna dla zdrowia i stosowana w odpowiednich dawkach, nie wykazuje negatywnego wpływu na organizm. Ze względu na działanie na przewód pokarmowy, przyjęta w zbyt dużych ilościach działa drażniąco na jego błony śluzowe i może powodować uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej i nadkwaśność. Dlatego suplementacji nie poleca się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Liczne badania nie potwierdziły genotoksyczności piperyny.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *