Zakwas z buraków – na anemię i odporność! + przepis

zakwas z buraków sok z buraka

Zakwas z buraków to wspaniały środek na poprawę wyników krwi oraz wzmocnienie organizmu. Co dobrego kryje w sobie burak? Przeczytaj.

Burak czerwony to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, kwas foliowy, witaminy A, B1, B6, żelazo, magnez, a ponadto wapń oraz antyoksydanty. Niewątpliwie ma nieocenione właściwości krwiotwórcze. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek, wzmacnia naczynia krwionośne. Obecność kwasu foliowego pozwala obniżyć poziom homocysteiny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym buraki to dobry sposób na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu (LDL). Polecane są szczególnie dla osób z anemią oraz chorujących na nowotwory.

 

Przeczytaj także:

OXYMEL – OGNISTY CYDR NA WIRUSY I BAKTERIE!

 

Sok z buraka to bogactwo cennych dla zdrowia składników i właśnie w zakwasie znajdziemy wszystko to, co w buraku najlepsze. Oto dlaczego zakwas buraków to najlepsza i najzdrowsza forma tego czerwonego warzywa:

  1. Poprawa Trawienia: Zakwas z buraków może wspomagać proces trawienia poprzez dostarczenie naturalnych enzymów trawiennych.
  2. Wspomaganie Flory Bakteryjnej: Zakwas zawiera probiotyki, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie jelit i poprawiać równowagę flory bakteryjnej.
  3. Detoksykacja: Składniki zakwasu mogą pomagać w eliminacji toksyn z organizmu, wspierając proces detoksykacji.
  4. Układ Immunologiczny: Zakwas może wpływać na układ immunologiczny, wspierając naturalną odporność organizmu.
  5. Wspomaganie Wchłaniania Składników Odżywczych: Dzięki enzymom i kwasom organicznym, zakwas może pomóc w lepszym wchłanianiu składników odżywczych.
  6. Wspieranie organizmu przy chemioterapii

Właściwości:

  1. Bogactwo Składników Odżywczych: Zakwas z buraków dostarcza witamin, minerałów i innych cennych składników, takich jak witamina C, B, żelazo, magnez, oraz błonnik.
  2. Niska Kaloryczność: Zakwas jest niskokalorycznym napojem, co czyni go atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
  3. Probiotyki: Obecność probiotyków wspiera zdrowie jelit i układu pokarmowego, przyczyniając się do równowagi mikroflory bakteryjnej.
  4. Antyoksydanty: Zakwas może dostarczać antyoksydantów, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
  5. Niska zawartość cukru: W zależności od procesu fermentacji, zakwas z buraków może mieć niższą zawartość cukru niż inne napoje.
  6. W procesie kiszenia zwiększa się ilość witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny, układ krwionośny oraz zwiększa przyswajanie żelaza,
  7.  zawiera błonnik – daje uczucie sytości, a tym samym wspiera odchudzanie.
  8. Zawiera kwas mlekowy – wzmacnia odporność i wspomaga procesy detoksykacji,
  9. To także wspaniały energetyk.

naturalny dezodorant brooklyn groove

Przedstawiam Wam naturalne dezodoranty, które… działają! Wyjątkowo skuteczna formuła z Węglem Aktywnym. Wolne od aluminium, parabenów i syntetycznych zapachów. Nie brudzą ubrań. Wierzę, że zaskoczę Was tylko pozytywnie dokładnym doborem składników oraz jakością, która zdobędzie Wasze serca ❤ ZOBACZ (klik)

 

Zakwas z buraków – przepis

Zakwas buraczany jest prosty w przygotowaniu. W związku z tym zaczynajmy!

Składniki:

– 2 kg buraków
– 4 litry przegotowanej wody
– 4 łyżki soli
– 6 ząbków czosnku
– liść laurowy
– ziele angielskie

olej cbd

PREMIUM CBD 30% 10ml – Sklep bez plastiku (zerotyki.pl)

Do wyczerpania zapasów wszystkie oleje CBD do 50% taniej!!!

ZOBACZ (KLIK)

 

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry.
  2. Pokrojone warzywa układamy warstwami w dużym słoju, przekładając je czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Ostatnią warstwą muszą być buraki.
  3. Do wody wsypujemy sól. Gdy roztwór będzie chłodny, zalewamy nim buraki (ważne, żeby wszystkie buraki były zakryte wodą).
  4. Naczynie przykrywamy pokrywką lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
  5. Po upływie czasu zakwas przecedzamy i na koniec przelewamy do słoików.
  6. Przechowujemy w lodówce.

 

OLEJ KONOPNY Z KWIATÓW, CZYLI CBD. DLACZEGO WARTO GO STOSOWAĆ? Przeczytaj (klik)

 

Sposób użycia:

Zakwas z buraków najlepiej pić systematycznie, robiąc kilkutygodniowe przerwy pomiędzy kolejnymi kuracjami. Szczególnie poleca się picie zakwasu w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy narażeni na częste infekcje.

10 Comments

  1. Nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny.
    Jeśli ktoś nie lubi zbyt słonych potraw to lepiej dać mniej soli niż w przepisie. Ja wolę bardziej kwaśny niż za słony. Na pierwszy raz najlepiej zrobić z połowy porcji podanej w przepisie.
    Ja kroje w drobne słupki, bo potem podjadam te ukiszone buraczki jako przekąskę do kanapek.

    • Witam.ja też robię i uwielbiam…ale czasami wyjdzie mi mało kwaśny…od czego to zalezy? Wolę jak jest kwaskowaty. Będę wdzięczna za informację 🙂

  2. Rowniez robie taki zakwas buraczany i dodaje jeszcze 2 lyzki ziarnistego kminku dla poprawienia smaku i wiekszych wlasciwosci zdrowotych.

    • Ja do buraków dodaję również marchew, pietruszkę, seler i imbir – polecam dla „trochę” znudzonych samymi burakami

  3. Robię zakwas już jakiś czas. Jest bardzo pyszny. Z buraków wziętych z zakwasu robię dodatkowo sok w wyciskarce i mieszam to wszystko.

  4. Ja z 2 kg robię ale daje tylko 2 litry wody i to nie przegotowanej by nie zabijać w niej mikroelementów, które też tam się znajdują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *