Napar z imbiru i kurkumy to skoncentrowana dawka zdrowia. Precyzyjnie połączenie składników wyzwala ich moc i dostarczy twojemu organizmowi potężnej dawki energii. Pobudzi funkcje mózgu, pozytywnie wpłynie na trawienie, krążenie krwi oraz wzmocni układ odpornościowy i nerwowy.
Miksturę z imbiru i kurkumy polecam szczególnie, ponieważ wspomaga oczyszczanie wątroby, tonizuje organizm, wzmacnia odporność, wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, poprawia krążenie i … wspomaga odchudzanie! A wszystko to dzięki niepozornej kurkumie, której tak nie docenia się w polskiej kuchni.
KURKUMA Przyprawy bez chemii 50g ZOBACZ (KLIK)
Przepis na napar z imbiru i kurkumy
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu (konieczny, gdyż wzmacnia działanie kurkuminy zawartej w kurkumie)
- 2 plasterki świeżego imbiru
- sok z polowy cytryny
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
Imbir zalać wrzątkiem do ok. 3/4 szklanki i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut (można też najpierw imbir pogotować przez kilka minut w wodzie – napój będzie miał większe właściwości rozgrzewające i w takiej postaci sprawdzi się idealnie podczas kataru czy przeziębienia).
Do schłodzonego już naparu z imbiru, dodać sproszkowaną kurkumę i wymieszać. Dodać miód, szczyptę pieprzu, trochę zimnej wody, a na koniec sok z cytryny. Wymieszać. Tak sporządzony napój zrównoważy organizm, zapewniając harmonijną pracę wszystkich narządów.
Właściwości:
- wzmacnia odporność organizmu, dzięki czemu jest szeroko stosowany jako naturalny lek przeciwko grypie i przeziębieniu. To cenne źródło witaminy C, niacyny, fosforu i potasu, czyli substancji, które w naturalny sposób stymulują układ immunologiczny organizmu,
- wspomaga funkcje wątroby: naturalnie ją oczyszcza, a także chroni komórki wątroby oraz zapobiega odkładaniu się w niej tłuszczów,
- pomaga złagodzić objawy kamicy nerkowej oraz chroni woreczek żółciowy przed szkodliwym wpływem substancji toksycznych,
- wspomaga procesy trawienne: to balsam ochronny na żołądek i jelita. Stymuluje ruchy robaczkowe jelit i łagodzi objawy związane z pochłanianiem zbyt obfitych posiłków. Skutecznie leczy niestrawność oraz zapalnie żołądka,
- wykazuje działanie wiatropędne – łagodzi wzdęcia oraz wspomaga eliminację gazów jelitowych (konsekwencji spożywania tłustych i obfitych posiłków).
Witam ,czy powinniśmy takiego naparu wypijać szklankę dziennie,czy więcej lub mniej..pozdr.Ewa.
Można pić wg potrzeb – przy infekcjach i przeziębieniu zawsze wypijamy więcej 🙂 Pozdrawiam
Czy można używać świeżej kurkumy?
Szukam dobrego przepisu ..na ocet jablkowy..;)
Obiecuję, niebawem się pojawi! Pozdrawiam