Nasiona lnu jedz każdego dnia! Jak je spożywać? +przepis na kisiel

nasiona lnu

Nasiona lnu w swoich niewielkich brązowych ziarenkach skrywają ogromny potencjał dietetyczny. Można je wykorzystać jako uzupełnienie jadłospisu oraz w profilaktyce różnych schorzeń lub wspomagająco w ich leczeniu. Poznaj dobroczynne działanie lnu na zdrowie i dowiedz się, jak pić i jeść siemię lniane.

Na układ pokarmowy

Pijąc zawiesinę z siemienia lnianego, zapomnimy o zaparciach i chorobie wrzodowej. Powleka ono błony śluzowe organów wewnętrznych (m.in. dwunastnicy i żołądka), stanowiąc warstwę ochronną przed działaniem kwasu solnego. W ten sposób osłania je i zmniejsza stany zapalne.

Nasiona lnu są z powodzeniem stosowane w przewlekłych zatwardzeniach jako środek przeczyszczający. W kontakcie z cieczą ich śluz pęcznieje i tworzy galaretowatą masę, która zwiększa objętość kału i wydala go z organizmu.

Spirulin Plus to skuteczny produkt odkwaszający organizm i usuwający nadmiar wody. Zobacz (klik)

 

Na odchudzanie

Napój z siemienia lnianego powinien zagościć w menu osób na diecie odchudzającej. Zawiesina ta wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Dzięki temu nie mamy ochoty podjadać pomiędzy posiłkami i w ten sposób unikamy nadmiaru kalorii. Ponadto siemię lniane pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, z którym osoby borykające się z nadwagą nierzadko mają problem.

Pamiętajmy jednak, że spadek wagi ciała możemy uzyskać, działając trzytorowo, tzn.: stosując racjonalną dietę, regularnie ćwicząc i pijąc siemię lniane. Alternatywą dla odwaru z tych ziaren jest olej – możemy dodawać do potraw 2 łyżki tego tłuszczu roślinnego.

Na skórę, włosy i paznokcie

Ziarna lnu skutecznie nawilżają skórę, a dzięki obecności w ich składzie witaminy E poprawiają jej elastyczność. W tym celu możemy nie tylko pić siemię lniane, ale też stosować je zewnętrznie w postaci oleju.

Warto go aplikować na skórę ciała i twarzy, skalp i włosy. W efekcie cera będzie zmatowiona (siemię lniane i kosmetyki, które je zawierają, kontrolują wydzielanie sebum). Poza tym będzie chroniona przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego. Tłuszcz ten sprawi, że nasze kosmyki będą miękkie. Zadba też o prawidłowy poziom ich nawilżenia.

 

Jak pić siemię lniane?

Aby wypić siemię lniane, nasiona należy najpierw zmielić w młynku do kawy lub kupić już sproszkowane nasiona. Taki proszek można dodawać do koktajli warzywnych lub owocowych, by wzbogacać je w dodatkowe porcje witamin i minerałów. Alternatywnym sposobem na picie siemienia lnianego jest przygotowanie prostego napoju na bazie nasion lnu z dodatkiem wody.

Uwaga! Z surowców śluzowych takich jak nasiona lnu wg FP IV sporządzać wyłącznie maceraty. Śluz z surowców przechodzi łatwo do roztworu w temperaturze pokojowej. W ten sposób unika się równoczesnego wytrawienia rozpuszczalnej w gorącej wodzie skrobi, która tworzy kleik o brzydkim, mętnym wyglądzie.

Sposób przygotowania:

Surowiec opłukać małą ilością wody w celu usunięcia pyłu. Opłukany surowiec zalać wodą o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszać i odstawić na 30min., następnie przecedzić. Maceraty należy sporządzać w stosunki 1:20 (1 część surowca na 20 części wody).

PRZECZYTAJ TAKŻE: Goździki i len – antidotum na nadwagę i pasożyty!

Jak jeść siemię lniane?

Do wyboru mamy całe ziarna lnu, sproszkowane siemię lniane lub uzyskany z siemienia olej lniany.

Siemię lniane świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, zup i innych potraw. Wystarczy lekko podgrzać ziarenka na suchej patelni tak, jak pestki słonecznika czy dyni, i dodać do ulubionej sałatki owocowej, warzywnej lub innego dania. Inna propozycja wykorzystania ziaren lnu to wypiek chleba z siemieniem lnianym.

Z siemienia można również sporządzić kisiel. Jest to dobry sposób na pokonanie biegunki i łagodzenie objawów choroby wrzodowej, ponieważ kisiel z siemienia dzięki kleistej konsystencji chroni śluzówkę przewodu pokarmowego.

 

olej cbd

PREMIUM CBD 30% 10ml – Sklep bez plastiku (zerotyki.pl)

Do wyczerpania zapasów wszystkie oleje CBD 50% taniej!!! ZOBACZ (KLIK)

 

Przepis na kisiel z siemienia

Aby go przygotować, wystarczy dwie lub trzy łyżki ziaren lnu zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody, a następnie odstawić na minimum godzinę. Potem kisiel odcedzić i jeść 2–3 razy dziennie, do ustąpienia biegunki. Innym sposobem jest spożywanie kisielu z całymi ziarenkami i dodatkiem miodu. Przygotowany jak wyżej kisiel, nieodcedzony i wzbogacony miodem, sprawdzi się przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Wzmocni układ odpornościowy i nawilży śluzówkę, co przyczyni się do szybszego powrotu do pełni sił.

Nasion lnu nie należy stosować w przypadku niedrożności jelit lub zwężenia dróg przełyku i przewodu pokarmowego.

Siemię lniane musi być przyjmowane w odstępie czasu od innych leków (przynajmniej 1/2h).

3 Comments

  1. wszystko jest prawdą było by cudownie tylko niestety len jest przed zbiorem nasion osuszany roundupem który jest silnie rakotwórczy tak robią bezmyslni rolnicy to jest załosne

  2. To bajki len jest rewelacyjny. Stosuję go i jestem zadowolony. Proszę spróbować panie Józefie😊

  3. 2 lata temu zaczęłam jeść siemie lniane. Codziennie 2 łyżki stołowe. Dodaję je w całości do sosów, jogurtów, zup i sałatek. Czasami zalewam je wodą i wypijam. Skończyły się moje problemy z zaparciami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *