Olej z czarnuszki – niezastąpiony przy alergii! Jak stosować?

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki (czarnuszka siewna Nigella sativa L.) to naturalny lek dla osób zmagających się z alergiami, a także z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Badania potwierdziły, że olej z czarnuszki skutecznie łagodzi katar sienny i w odróżnieniu od leków przeciwhistaminowych, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych!

Alergia nazywana jest dziś dżumą XXIw. Określana jest często uczuleniem lub nadwrażliwością. Alergikiem można stać się w każdej chwili, z dnia na dzień.

Szczególnie wiosną, gdy zaczynają pylić rośliny, w telewizji pojawia się mnóstwo reklam preparatów polecanych przy alergii.

Co kryje się w czarnuszce?

Ziarna czarnuszki z całą pewnością można określić jako fenomen dlatego, że mało która roślina zawiera tyle drogocennych substancji.

Wyróżniamy:

  • witaminę E i beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • mikroelementy,
  • antyoksydanty,
  • flawonoidy i sterole (oraz rzadko występujące w naturze alkaloidy),
  • biotyna – nieoceniona dla włosów i skóry, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • kwasy tłuszczowe, w tym: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy oraz rzadko występujący eikozadienowy,
  • tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, chronią wątrobę i nerki.

 

Olej z czarnuszki – na co pomaga?

Czarnuszka jest nieoceniona w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Warto więc stosować ją systematycznie w kuchni, a nie tylko wtedy, gdy już niedomagamy. Jej regularne przyjmowanie (w postaci przyprawy lub oleju) wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem. Pomoże zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie, osteoporoza. Będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami.

Czarnuszka okazuje się pomocna w profilaktyce i leczeniu takich schorzeń, jak:

  • alergie – działa przeciwhistaminowo,
  • astma – poprawia wydolność płuc zwłaszcza u dzieci,
  • trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, łupież, łysienie, poparzenia słoneczne – stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry oraz przyspiesza gojenie się stanów zapalnych.
  • wrzody żołądka – skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori,
  • anemia – podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów,
  • nowotwory – pomaga zwalczać odpowiedzialne za ich powstawanie wolne rodniki, działa silnie antyutleniająco,
  • kamienie nerkowe – obniża poziom szczawianów w moczu,
  • nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów,
  • cukrzyca – reguluje poziom cukru we krwi i pracę trzustki.
  • zakażenia grzybicze i pasożytnicze – wykazuje skuteczne działanie w przypadku zakażenia tasiemcem, przywrą, owsikami; hamuje rozrost patogenów, w tym Candida Albicans.
  • osteoporoza – wspiera procesy pomagające zwiększać gęstość kości.
  • depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres.

 

Na co zwrócić uwagę kupując olej z czarnuszki?

Aby olej z czarnuszki był pełnowartościowy i skuteczny, muszą zostać zachowane określone warunki. Musi być:

  • świeży – tylko wtedy zachowuje wszystkie cenne składniki i właściwości,
  • tłoczony na zimno,
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości oraz powoduje, że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie,
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze,
  • przechowywany w lodówce,
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV,
  • z najlepszego ziarna – pochodzących z terenów czystych ekologicznie, od sprawdzonych dostawców.

 

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nieoczyszczony, nierafinowany – SPRAWDŹ GDZIE KUPIĆ (klik)

 

Jak stosować?

  • dzieci od 6. roku życia i dorośli – 1 łyżeczka dziennie
  • dzieci od 6. roku życia i dorośli – do 3 g zmielonych nasion

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *