Nie wyrzucaj skorupki po jajkach! Poznaj 10 niesamowitych zastosowań!

skorupki jaj wapń

Skorupki po jajkach kryją w sobie wiele cennych właściwości! To doskonały sposób na uzupełnienie wapnia w organizmie. Ale nie chodzi tylko o jedzenie, bowiem możliwości wykorzystania skorupek jaj w codziennym życiu jest bardzo dużo. Zobacz!


Zwykle nie zwracamy na nie uwagi i zwyczajnie wyrzucamy je do kosza. Błąd! Skorupki po jajkach to doskonały naturalny suplement diety. Składa się bowiem aż w 90% z wapnia (którego skład chemiczny jest prawie identyczny jak naszych zębów i kości). To bomba odżywcza dla naszej skóry, włosów i paznokci. Zawiera cenne mikro- i makroelementy takie jak: żelazo, cynk, siarka, krzem, miedź, mangan, fluor, fosfor, chrom, molibden oraz stront. Ponadto skorupki po jajach można wykorzystać do czyszczenia garnków lub patelni. Są również skuteczne w przypadku usuwania uporczywych plam z ubrań.

Skorupki po jajkach – zastosowania

Skorupki jaj (w przeciwieństwie do preparatów bogatych w wapń) praktycznie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak glin, ołów, kadm, chrom i wanad.  Związki te nie są odkładane w skorupkach nawet jeżeli kura spożywa paszę zawierającą metale ciężkie. Wynika to z naturalnego mechanizmu obronnego, który nie dopuszcza do uszkodzenia układu nerwowego potomstwa.
 

GREEN LEAF CBD OIL Najwyższej jakości olejek CBD! Zobacz -klik

 
1. Działają przeciwbakteryjnie

Zwalczają pałeczkę ropy błękitnej (Pseudomonas aureginosa), hamują wzrost bakterii gram-dodatnich oraz gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus ).

2. Oczyszczają krew i wzmacniają odporność

Do 3 litrów wody wsyp 5 rozgniecionych skorupek jaj (możesz dodać sok z cytryny) i odstaw do lodówki na 7 dni. Pij 1 szklankę dziennie.

3. Na osteoporozę

W medycynie ludowej od dawna stosowano skorupki jaj na osteoporozę. Skorupki jaj umyć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie zmielić w młynku do kawy. Spożywać od 0,5 do 1 g dziennie (1/2 łyżeczki).

  • Uwaga! Skorupek nie można gotować, ponieważ wysoka temperatura powoduje rozpad przyswajalnego wapnia organicznego na nieprzyswajalny wapń nieorganiczny.

4. Maseczka

Rozgniecione w moździerzu skorupki wymieszaj z białkiem jajka i nałóż na twarz. Poczekaj aż wyschnie i spłucz. Taka maska świetnie radzi sobie z rozszerzonymi porami!

5. Środek do prania (wybiela i odplamia)

Do lnianego woreczka wrzuć kawałki skorupki i włóż do prania. Doskonale odplamiają i wybielają poszarzałe ubrania.

6. Do nawożenia roślin

Ze względu na wysoką zawartość wapnia i innych minerałów wspomagają rozwój roślin. Przed zasadzeniem rośliny, rozgniecione skorupki wsyp w dołek. Następnie, co jakiś czas, zasypuj skorupkami powierzchnię ziemi. Co więcej, sproszkowane skorupki dodane do podlewania pomogą w ich pielęgnacji.

7. Do czyszczenia naczyń

Rozdrobione skorupki zmieszaj z wodą i niewielką ilością płynu. Skorupki poradzą sobie świetnie z tłustymi plamami na naczyniach. Ponadto działają jak naturalny materiał ścierny i środek do polerowania dlatego doskonale sprawdzą się w przypadku przypaleń.

 

Powinieneś również przeczytać:

PIETRUSZKA – 5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JĄ JEŚĆ!

 

8. Lekarstwo dla psów

Jeżeli Twój pies ma biegunkę, do karmy dodaj łyżeczkę proszku ze skorupek. Złagodzi dolegliwości żołądkowe.

9. Pokarm dla ptaków

Ponad to możesz dokarmiać nimi swoich skrzydlatych przyjaciół. Wystarczy, że zmieszasz skorupki jaj z karmą dla ptaków.

10. Kreda

Skorupki jaja sproszkuj, dodaj po 1 łyżeczce  gorącej wody i mąki. Powinieneś uzyskać gęstą pastę. Na koniec dodaj barwnik. Taką mieszankę należy umieścić w formie (np. po mydle) lub zawiń dokładnie w rolkę po ręczniku papierowym. Odłóż na 3 dni do wysuszenie i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *